Energie besparen

Door zuinig met energie om te gaan kunt u veel geld besparen. Op deze pagina vindt u handige tips om energie te besparen.

Veel gevraagd over Energie besparen

Wat kan ik zelf doen om energie te besparen?

Veel huishoudens krijgen de komende tijd te maken met energieprijzen die hard omhoog gaan. Wat kunt u zelf doen om energie te besparen? Er zijn een aantal snelle bespaartips waardoor u minder gas en elektra gebruikt. 

 • Sluit alle deuren in huis van ruimtes die u niet verwarmt.
 • Verwarm alleen de ruimtes waar u veel bent.
 • Zet de thermostaat als u thuis bent 1 graad lager dan u gewend bent. Vooral als u bezig bent, dan is 19 of 20 graden vaak warm genoeg.
 • Verwarm de slaapkamer niet. Een kruik warmt het bed al lekker op.
 • Plak radiatorfolie achter de radiatoren die tegen een buitenmuur staan. Zo gaat de warmte de kamer in en niet in de muur.
 • Laat de warmwaterkraan niet langer of harder lopen dan nodig.
 • Douche maximaal 5 minuten.
 • Heeft een apparaat een uit-knop? Gebruik deze in plaats van de stand-by knop.
 • Haal de stekker eruit als u de televisie, computer of stereo een tijdje niet gebruikt. Dit soort apparaten kunnen namelijk ook nog stroom gebruiken als ze uit staan.
 • Staan meerdere apparaten bij elkaar (bijvoorbeeld televisie en dvd-speler)? Steek dan alle stekkers in een contactdoos met een aan/uit-schakelaar. Schakel de stekkerdoos na gebruik uit.
 • Vervang gloeilampen en halogeenlampen door ledlampen. Ledlampen verbruiken aanzienlijk minder stroom dan de andere soorten. Een ledlamp is wel duurder, maar gaat ook 15 keer langer mee dan een gloeilamp. 

Helaas heeft Openbaar Belang geen invloed op de prijsstijging van gas en elektra. Het is een landelijk en zelfs Europees probleem. De overheid is aan het onderzoeken wat zij voor de bewoners kan betekenen. 

Hoe kan ik energie besparen in de badkamer?

 • Plaats een waterbesparend dopje op de kranen in toilet en badkamer. Hiermee verbruikt u de helft van het water voor tandenpoetsen en handenwassen.
 • Douche maximaal 5 minuten. Dit scheelt niet alleen water, maar ook gas.
 • Elektrische kacheltjes verbruiken enorm veel energie. Gebruik deze niet of met mate en vergeet ze niet uit te doen.
 • Druk op het toilet op de juiste knop als u de keuze heeft: de kleine knop voor weinig water, de grote knop voor veel water.
 • Laat lekkende kranen zo snel mogelijk repareren. Onbewust lekt er heel wat water weg.

Hoe kan ik energie besparen in de huiskamer?

 • Hang gordijnen niet over de verwarming heen, ze houden de warmte tegen.
 • Laat uw televisie (of andere apparaten) niet op stand-by staan.
 • Draai de thermostaatknop een uur voordat u weggaat of gaat slapen lager. Het blijft nog lang warm.

Hoe kan ik energie besparen in de keuken?

 • Vervang op tijd de rubbers van de koelkast en vriezer. Als deze niet goed sluiten, verbruiken ze onnodig veel energie om koud te blijven.
 • Ontdooi de vriezer regelmatig. Een goed ontdooide vriezer hoeft minder hard te werken en verbruikt minder energie.
 • Plaats de koelkast en vriezer niet in een zonnige hoek, maar op een koele plaats in de keuken of bijkeuken.

Hoe kan ik energie besparen in de slaapkamer?

Draai radiatoren op de slaapkamers overdag dicht. Of monteer een thermostaatkraan en zet deze op de laagste stand. Dit scheelt veel geld. Vochtige lucht verwarmen duurt langer dan droge lucht. Zet elke dag enkele ramen15 minuten open, met de kachel uit. U bespaart gas en zorgt voor een gezonder leefklimaat.

Ik wil overstappen van energieleverancier. Mag ik dat zelf regelen?

Ja, u mag uw eigen energieleverancier kiezen. U kunt daarvoor een vergelijkingswebsite gebruiken zoals Gaslicht.com, de Energievergelijker van de Consumentenbond of Energievergelijker.nl.

Let u op de looptijd, stilzwijgende verlenging en/of opzegvergoeding van uw bestaande contract? Lees altijd de actievoorwaarden van uw bestaande contract voordat u overstapt naar een nieuwe leverancier.

Ik heb een brief ontvangen van de netwerkbeheerder om slimme meters te plaatsen, mag dit?

Ja, dat mag. Voor meer info zie de site van de overheid.
De netwerkbeheerder is verantwoordelijk voor het aanleg, het onderhoud en het beheer van het net voor elektriciteit en gas (dus tot de meterkast incl. de meters). Na de meters in de meterkast is Openbaar belang verantwoordelijk.

Ik heb een brief ontvangen van de netwerkbeheerder om slimme meters te plaatsen, mag/kan ik dit weigeren?

Ja, u beslist zelf of u een slimme meter wil. Wilt u later toch dit aanvragen kan het zijn dat er kosten in rekening gebracht worden. Voor meer info zie de website van de overheid.  
De netwerkbeheerder is verantwoordelijk voor het aanleg, het onderhoud en het beheer van het net voor elektriciteit en gas (dus tot de meterkast incl. de meters). Na de meters in de meterkast is Openbaar belang verantwoordelijk.

Mag ik een slimme thermostaat plaatsen?

Ja, dat mag.  Als u de huidige thermostaat bewaart, kunt u deze weer terug plaatsen als u de huur gaat opzeggen. Heeft u een storing aan uw cv–ketel? Kijk dan eerst goed of dat niet aan uw slimme thermostaat ligt.
Als u een slimme thermostaat goed instelt en het verbruik bijhoudt, dan kan dat energie besparen. Gaat u de slimme thermostaat ook gebruiken om de cv-ketel op afstand aan te zetten (bijvoorbeeld een half uur voor dat u zelf thuis komt)? Let op, dan kan het verbruik ook toenemen.
Wij kunnen in de toekomst een wijziging/vervanging aan uw cv-ketel aanbrengen. Dan kan het zijn dat uw slimme thermostaat niet meer werkt of dat er aanpassingen gedaan moeten worden om de thermostaat weer in werking te krijgen. U kunt ons daarvoor niet verantwoordelijk stellen.

Is Openbaar Belang betrokken bij Climate Campus?

Ja, Openbaar Belang hoort ook tot het netwerk van Climate Campus. In dit netwerk wordt samen vernieuwend gewerkt voor een klimaatbestendige IJssel-Vechtdelta.

Logo Climate Campus

Ik woon in een flat waarbij ik gebruik maak van een gezamenlijke energievoorziening. Wat betekent de stijging van de energieprijzen voor mij?


Openbaar Belang koopt voor diverse woongebouwen gas en elektra in. Om dit zo kostenefficiënt mogelijk te doen, wordt de inkoop van energie verzorgd door Aenergie. Aenergie koopt voor diverse woningcorporaties energie in en doet dit op verschillende momenten in het jaar. Door haar kennis van de markt weten ze daarmee gunstige tarieven te verwezenlijken. Op dit moment is al 80% van het benodigde volume voor 2022 ingekocht.  Volgend jaar zal er wel sprake zijn van een stijging van tarieven. Deze zal naar verwachting niet zo hoog zijn als de stijging van variabele tarieven die momenteel in het nieuws worden genoemd.