Zelf klussen in huis

Om van uw huis uw thuis te maken, wilt u uw woning misschien aanpassen aan uw eigen wensen. Dit soort aanpassingen noemen we Zelf Aangebrachte Voorzieningen/Veranderingen (ZAV). Veel aanpassingen hoeft u alleen te melden bij ons. Voor een aantal, meer ingrijpende, aanpassingen heeft u vooraf onze toestemming nodig. u kunt via de site zelf een woningverbetering aanvragen (zie 'Meer info').

Veel gevraagd over Zelf klussen in huis

Wat is een omgevingsvergunning?

Algemeen

Voor ingewikkelde bouwkundige klussen heeft u vooraf toestemming nodig. Bijvoorbeeld als u een serre wilt plaatsen. U kunt hier uw woningverbetering aanvragen. Informeer vooraf zelf of u toestemming nodig heeft van uw gemeente via het aanvragen van een omgevingsvergunning. Kijk op website omgevingsloket. Is een omgevingsvergunning nodig? Stuur dan een kopie aan ons op. De kosten van de vergunning(en) zijn voor uw rekening. U mag pas starten met de klus nadat u de vergunning heeft ontvangen. Als u geen toestemming krijgt van de gemeente, geven wij ook geen toestemming voor de klus.

Heb ik toestemming nodig om zelf te klussen in mijn woning?

Algemeen

U hoeft alleen toestemming te vragen voor veranderingen die niet ongedaan te maken zijn zonder de woning te beschadigen. Voor kleine veranderingen die vrij makkelijk weer te verwijderen of te herstellen zijn, hoeft u geen toestemming te vragen. Lees hier meer informatie.

Hoe vraag ik toestemming om zelf te klussen?

Algemeen

U hoeft alleen toestemming te vragen voor veranderingen die niet ongedaan te maken zijn zonder de woning te beschadigen. Voor kleine veranderingen die vrij makkelijk weer te verwijderen of te herstellen zijn, hoeft u geen toestemming te vragen. Lees hier meer informatie. U kunt hier een aanvraag doen voor een woningverbetering.

Ik heb zelf aanpassingen aan mijn woning gedaan. Ik heb dit niet aangevraagd. Wat kan ik doen?

Algemeen

U kunt alsnog een aanvraag bij ons doen. Heeft u geen toestemming voor de aanpassingen? Dan is overname nog een optie of de aanpassing verwijderen. Meer informatie leest u hier.

Onderhouden jullie de aanpassingen die ik zelf in mijn woning gedaan heb?

Algemeen

Nee, daarvoor bent u zelf verantwoordelijk. Ook het vervangen is voor uw eigen rekening. U kunt hier meer informatie lezen.

Voor welke bouwwerken heb ik een omgevingsvergunning nodig?

Algemeen

Voor ingewikkelde bouwkundige klussen heeft u vooraf toestemming nodig. Bijvoorbeeld als u een serre wilt plaatsen. U kunt hier uw woningverbetering aanvragen. Informeer zelf of u toestemming nodig heeft van de gemeente Zwolle via het aanvragen van een omgevingsvergunning. Kijk op website omgevingsloket. Is een omgevingsvergunning nodig? Stuur dan een kopie aan ons op. De kosten van de vergunning(en) zijn voor uw rekening. U mag pas starten met de klus nadat u de vergunning heeft ontvangen. Als u geen toestemming krijgt van de gemeente, geven wij ook geen toestemming voor de klus.

Wanneer krijg ik een reactie op mijn aanvraag woningverbetering?

Algemeen

Wij nemen wij binnen 2 werkdagen contact met u op. Afhankelijk van de klus kunt u meteen aan de slag of komt een medewerker van ons langs. U krijgt altijd een bevestiging of afwijzing van uw aanvraag.

Wanneer moet ik een vakman inschakelen voor een klus?

Algemeen

Gaat het om bouwkundige verandering in of aan uw woning? Dan moet u die laten uitvoeren door een gediplomeerd vakman. Dat geldt ook voor een wijziging aan de installaties in de woning zoals de cv-, elektra- en gasinstallatie, waterleiding en riolering. Bij wijzigingen in de installaties van gas of elektra hebben wij een keuringsrapport nodig. Stuurt u dat aan ons op?

Welke klussen mag ik niet zelf doen?

Algemeen

Dat zijn klussen:

  • Waardoor wij de woning niet meer opnieuw kunnen verhuren in de toekomst.
  • Die tot een waardedaling van de woning leiden.
  • Die tot gevaarlijke situaties leiden.
  • Die in strijd zijn met de beleidsregels van Openbaar Belang.
  • Die niet volgens de bouwregelgeving worden uitgevoerd.
  • Waarbij het normale onderhoud door Openbaar Belang niet meer of niet goed kan worden uitgevoerd.

Voorbeelden van klussen waarvoor u geen toestemming krijgt:

  • Als u vaste vloerafwerking (bijvoorbeeld parket) wilt leggen, waardoor de toegang tot de kruipruimte wordt afgesloten.
  • Houtkachels.

Mag ik een kattenluik in een deur plaatsen?

Algemeen

U moet toestemming vragen om een kattenluik in een buitendeur te plaatsen worden. Let op: Als u de woning verlaat, moet deze aanpassing worden overgenomen door de volgende huurder. Neemt deze het kattenluik niet over? Dan moet u de deur in oude staat herstellen. Dat betekent vaak dat u een nieuwe deur moet plaatsen. Dit kost ongeveer € 1.000,-. Wij raden u aan om dit risico niet te nemen.

Ik wil graag een buitenkraan. Hoe kan ik dat regelen?

Algemeen

Het aanbrengen van een buitenkraan valt onder ons Zav- beleid (zelf aangebracht voorzieningen). De vijf basisregels zijn belangrijk.

Om de werkzaamheden te realiseren moet u door de gevel boren. Is uw woning luchtdicht gebouwd? Dan mag u niet door de gevel boren. U moet dan de waterleiding onder de fundering door aanleggen. Wilt u weten of u door de gevel mag boren, mail ons.
Wij adviseren u om voordat het gaat vriezen de buitenkraan af te sluiten om bevriezingsgevaar te voorkomen.

KPN legt glasvezel aan in mijn woning. Om de modem aan te sluiten, wil ik graag een wandcontactdoos in de meterkast. Kan dat?

Algemeen

U kunt zelf regelen dat er een wandcontactdoos wordt aangelegd in de meterkast. Een elektricien (bijvoorbeeld firma Nooter) kan dit voor u verzorgen. Dit kost ongeveer € 65,-.

Mag ik mijn keukenkastjes schilderen?

Algemeen

Ja, dat mag. Is de keuken 20 jaar of ouder? Dan stellen wij geen eisen aan het schilderwerk. Zijn de keukenkastjes jonger en wilt u ze schilderen? Dan geven wij het dringende advies om de kastjes te spuiten. Gaat u ze verven, dan is de kans groot dat het schilderwerk na verloop van tijd gaat bladderen. Gaat u vervolgens verhuizen en de nieuwe huurder wil de keuken niet in die staat overnemen? Dan bent u verplicht om de keukenkastjes in de oude staat terug te brengen.

Mag ik een regenton plaatsen ?

Algemeen

Ja, dat mag. Als de regenpijp in het midden staat op de erfgrens, dan moet u wel toestemming vragen aan de buren. Als u de woning verlaat, kunt u de regenton aanbieden ter overname. Als er geen overname is dan dient u de ton te verwijderen en de afvoer te herstellen.

Doordat het TF-signaal verdwijnt, blijft de boiler dag en nacht opwarmen. Wat kan ik hier aan doen?

Algemeen

Een oplossing is dat u zelf een tijdschakelaar er tussen zet.

Voor meer informatie kunt u kijken op de site van Enexis.

Mag ik een sedumdak (plantjes) aanleggen op het dak van de woning, schuur, serre en/of aanbouw?

Algemeen

Helaas, dat mag u op dit moment niet aanleggen. Op dit moment zijn er teveel technische bezwaren.