Informatie energie

Halverwege 2021 zijn de energieprijzen flink gestegen. Dit kwam doordat er na corona meer vraag was naar energie en doordat Rusland (een grote leverancier van gas) in februari 2022 Oekraïne binnen viel. De prijzen zijn sinds 2021 tot wel 4 keer hoger. We zien een kleine omschakeling. Dat komt omdat de gasvoorraden voor een groot deel al waren bijgevuld. Daarnaast hebben verschillende landen als doel om minder gas te gebruiken en wordt er gezocht naar alternatieven voor energieopwekking. Desondanks zijn de prijzen nog steeds erg hoog.
Voor uw energierekening heeft dit ook gevolgen. Afhankelijk van hoe uw woning bemeterd is, krijgt u de energierekening via uw energieleverancier en/of via Openbaar Belang. Klik op de regel die voor u van toepassing is.

U heeft een zelfstandige gas-, elektra- en/of watermetrer en u heeft zelf een energiecontract afgelosten bij een energieleverancier.


U betaalt een voorschot aan Openbaar Belang voor gas, elektra en/of water.

 

 

Extra informatie

 

Eenmalige energietoeslag

In 2022 ontving u automatisch een energietoeslag van € 1800 als u één van de volgende uitkeringen kreeg:
• Bijstandsuitkering
• IOAW-uitkering
• IOAZ-uitkering
Ook als u geen van bovenstaande uitkeringen kreeg, maar wel een laag inkomen had (maximaal 120% van het sociaal minimum), kwam u in aanmerking voor de energietoeslag. De energietoeslag kon u tot 1 februari 2023 aanvragen bij de gemeente Zwolle. Rond de zomer komt er een nieuwe energietoeslag voor 2023. Hiervoor moet de wet nog wel worden aangepast. Zodra hier meer over bekend is, kunt u dat lezen op de site van de gemeente Zwolle.

 

Tijdelijk Noodfonds Energie

Het Tijdelijk Noodfonds Energie is in het leven geroepen voor mensen die geen recht hebben op de energietoeslag, maar toch moeite hebben om de energierekening te betalen. Het noodfonds biedt van oktober 2022 tot en met maart 2023 ondersteuning. Huishoudens met een eigen gas- en/of elektra-aansluiting kunnen deze ondersteuning aanvragen tot en met eind april 2023 voor de volledige periode. Kijk voor meer informatie en de voorwaarden op de website https://www.noodfondsenergie.nl/.

 

Bijzondere bijstand

Mensen die de energietoeslag niet krijgen (waaronder ook studenten), kunnen in sommige gevallen een individuele bijzondere bijstand aanvragen. De gemeente bepaalt of men hiervoor in aanmerking komt of niet. Kijk hiervoor op https://www.zwolle.nl/bijzondere-bijstand.

 

Betalingsproblemen

Ervaart u betalingsproblemen ondanks de tegemoetkomingen? Dan zijn er nog andere stappen die u zou kunnen zetten:

  • Lukt het u niet meer om de huur te betalen vanwege bijvoorbeeld de inflatie of de hoge kosten voor de energie? Neem dan contact op met onze afdeling Incasso. Eén van onze medewerkers zal dan samen met u kijken of bijvoorbeeld een betalingsregeling mogelijk is. Neem telefonisch contact met ons op via (038) 4567 222 of stuur een mail
  • Bij de gemeente Zwolle zijn er budgetcoaches beschikbaar van Op Orde. Zij kunnen helpen om inzicht te krijgen in de inkomsten en uitgaven.
  • Mocht u niet op tijd uw energierekening kunnen betalen of een betalingsachterstand hebben, dan kunt u met uw energieleverancier contact opnemen om te kijken naar de mogelijkheden.
  • Andere instanties die u mogelijk kunnen helpen zijn: