Jaarlijkse huurverhoging 2022

Ook dit jaar gaat de jaarlijkse huurverhoging per 1 juli 2022 in. Onze huurders hebben voor 1 mei een brief ontvangen waarin de nieuwe huurprijs wordt gemeld. Openbaar Belang gebruikt een groot deel van deze inkomsten voor huurders voor wie betaalbaarheid een steeds groter probleem dreigt te worden.

Openbaar Belang vindt betaalbaar wonen heel belangrijk. Daarom is het in een aantal gevallen ook in 2022 mogelijk om huurverlaging aan te vragen.

Eenmalige huurverlaging

Openbaar Belang houdt bij het toewijzen van de huurwoningen al jaren rekening met het inkomen en de samenstelling van het huishouden. Maar in de loop der tijd kan het zijn dat een inkomen gedaald is. Ook kan het aantal mensen dat in de woning woont veranderen.
Betaalbaar wonen is belangrijk. Daarom heeft Openbaar Belang ook in 2022 de regeling eenmalige huurverlaging.
Deze eenmalige huurverlaging is voor een deel van onze huurders goed nieuws! Eén- en tweepersoonshuishoudens met een huur boven de eerste aftoppingsgrens (€ 633,25) en drie- of meerpersoonspersoonhuishoudens met een huur boven de tweede aftoppingsgrens (€ 678,66) die aan de inkomensvoorwaarden voldoen kunnen deze in 2022 aanvragen.

Lees hier meer over de voorwaarden van de eenmalige huurverlaging.

Extra maatwerk

Openbaar Belang biedt meer maatwerk aan om wonen betaalbaar te houden

De VoorzieningenWijzer
Heeft u de juiste energieleverancier en zorgverzekeraar? Maakt u gebruik van alle mogelijke toeslagen? Komt u in aanmerking voor een Zwolse minimaregeling? Al dit soort zaken zijn best ingewikkeld. Daarom bieden wij de VoorzieningenWijzer aan. Deze partij kan, samen met u, kijken of er nog bespaarmogelijkheden zijn in contracten en of u gebruik maakt van alle beschikbare regelingen. Dit kan door te e-mailen naar contact@devoorzieningenwijzer.nl. De gemeente heeft daarnaast bijvoorbeeld een eenmalige energietoeslag van € 800 wanneer u een laag inkomen heeft. Zie hiervoor ook www.zwolle.nl/energietoeslag.

ZZP’ers
Bent u een ZZP’er zonder tegemoetkoming vast lasten (TVL)? Heeft u een terugval in uw inkomen van meer dan een half jaar? En komt u in 2022 niet in aanmerking voor een tegemoetkoming vaste lasten (TVL)? Wij komen u eenmalig tegemoet in de huurlasten. Neem contact met ons op om horen wat we voor u kunnen betekenen.

Vrije sector
Ook voor huurders in de vrije sector is er een maatwerk oplossing. Dit geldt wanneer er sprake is van een structurele inkomensdaling (minimaal 6 maanden) waarbij de betaling van de huidige huur momenteel of op termijn een probleem is. Bent u alleenstaand en is uw inkomen lager dan € 40.765? Of woont u met meer personen in uw huis en is uw inkomen lager dan € 45.014? Openbaar Belang biedt u dan de mogelijkheid om te verhuizen naar een sociale huurwoning. Heeft u hier interesse in? Vul dan het formulier ‘Inkomensdaling vrije sector’ in en mail dit naar ons toe. Huurverlaging is geen optie.