Energie bespaartips

U kunt bij Openbaar Belang informeren of er bepaalde energiebesparingsmaatregelen getroffen kunnen worden, maar u kunt ook veel zelf doen om energie te besparen. Hieronder ziet u tips per onderdeel.

Bewonersportaal:
Er zijn verschillende manieren om uw verbruik bij te houden. Heeft u een contract met de energieleverancier? Dan beschikt deze vaak over een app waarmee u uw verbruik per maand kunt inzien. Voor bewoners die radiatormeters op de radiatoren hebben, is er een bewonersportaal van Techem. Ook zijn er in sommige woningen displays aanwezig waarop het verbruik te zien is.

Verlichting:

  • Als u een ruimte verlaat, zet dan de lampen uit.
  • Als er een lamp kapot gaat, stap dan over op LED-verlichting. Een LED-lamp is namelijk 90% zuiniger dan een gloeilamp en 85% zuiniger dan een halogeenlamp. Bovendien gaan deze lampen langer mee en zijn ze beter voor het milieu.
  • Kies altijd een lamp met aantal Watt (vermogen) dat bij je past, een te felle of te zwakke lamp is niet prettig.
  • Let op het energielabel. Lampen met een (donker)groen energielabel zijn het meest zuinig.
  • U kunt lampen met elkaar vergelijken door te kijken naar het stroomverbruik per 1000 uur te kijken. Dit staat op het energielabel als kWh/1000h.
  • Hallogeenlampen en lampen met een dimmer beschikken vaak over een transformator. Deze gebruikt ook stroom als de lamp uit is. U kunt daarom het beste gewoon de stekker uit het stopcontact halen. Gebruik bij een dimmer een dimbare ledlamp.
  • Koop een buitenlamp met bewegingsmelder zodat de lamp niet altijd brandt. Mogelijk dat u ook een lampenknop heeft voor de buitenlamp. Doe deze dan altijd uit als het niet nodig is dat de lamp brandt.

Verwarming:

  • Verwarm alleen de ruimtes waar mensen verblijven. Zet bijvoorbeeld de radiatoren op de slaapkamers en zolder op vorststand. Als de radiatoren op de slaapkamers dicht zijn, scheelt dit al snel 100 m3 gas per jaar. Doe de deuren naar die ruimtes ook dicht. Dit is vooral van belang als u een deur heeft naar de trap naar boven, omdat warme lucht opstijgt. U bespaart dan al snel 5 tot 10% van uw gasverbruik.
  • Het klinkt misschien wat tegenstrijdig, maar ventileer het huis regelmatig. Als u dit niet doet, blijft er veel vochtige lucht in de woning aanwezig. Vochtige lucht is moeilijker warm te krijgen dan droge lucht. Dit kan door de ramen een kwartiertje open te zetten of bijvoorbeeld het ventilatierooster open te zetten. Het kan ook zijn dat uw woning voorzien is van een ventilatierooster of mechanische ventilatie. Door te ventileren krijgen schimmel en vochtplekken geen kans. Ventileer extra als u gekookt of gedoucht hebt of waar de was hangt te drogen.
  • Als u bijvoorbeeld een hobby- of bureaukamer heeft, kunt u overwegen een infraroodpaneel aan te schaffen die heel gericht verwarmt. Zo hoeft u niet de hele ruimte te verwarmen maar kunt u het paneel vlak bij uw werkplek zetten. Deze werkt daarnaast niet op gas, maar op stroom. Ook is zo’n paneel een stuk zuiniger dan een elektrische kachel.
  • Zet de thermostaat een uur voordat u naar bed gaat of voordat u weg op een lagere stand, bijvoorbeeld 15 graden. Dit kunt u ook doen als u in huis bezig bent met bijvoorbeeld schoonmaken of opruimen. Zet de thermostaat in het geval van vloerverwarming niet lager dan 17 of 18 graden, anders duurt het erg lang voordat het weer is opgewarmd in huis.
  • Gaat u op vakantie? Zet de thermostaat dan op 15 graden en zet de radiatorknoppen op de vorststand. Zo heeft u een minimaal verbruik en kan er niets kapot vriezen. Hou ook de deuren open zodat de ruimtes allemaal gelijk verwarmd worden en zet de boiler uit. Als u terug bent van vakantie, spoel de leidingen dan wel goed door om legionella te voorkomen.
  • Zorg ervoor dat de radiatoren goed hun warmte af kunnen geven. Dus laat er geen gordijnen voor hangen (kort ze desnoods in), zet meubels die ervoor staan weg en haal wasgoed van de radiator af.
  • Zet de thermostaat wat lager dan u gewend bent. U kunt deze bijvoorbeeld op 18 graden zetten in plaats van 21 en een vest/warme trui, sokken en sloffen aan doen of een dekentje om doen als u het fris heeft. Elke graad minder levert circa 6% besparing op.
  • Controleer regelmatig de waterdruk van uw cv-ketel en ontlucht de radiatoren regelmatig (minimaal 1 keer per jaar). De cv-ketel wordt zo veel sneller warm.
  • Heeft u radiatoren tegen een buitenmuur? Plak dan radiatorfolie achter die radiatoren. Er ontsnapt dan veel minder warmte naar buiten via de buitenmuur, waardoor u minder gas verbruikt.
  • Doe ’s avonds de gordijnen dicht. Als u ze open laat, dan gaat warmte vaak wat sneller naar buiten. Zeker in het geval van enkel glas.

Airco:

  • Een airco verbruikt veel energie. U kunt veel doen om zonder airco de woning te koelen. Zo kunt u de gordijnen dicht doen overdag. U kunt eventueel de zonnewering naar beneden doen (of gebruik maken van een schaduwdoek of parasol). En sluit de ramen en deuren, zodat de warmte niet binnen kan komen. Blijf wel ventileren overdag. ’s Avonds en ’s ochtends als het koeler is, kunt u de ramen en deuren open zetten.
  • U kunt er ook voor kiezen een ventilator te gebruiken in plaats van een airco.
  • Heeft u al een airco? Gebruik deze dan niet vaker dan nodig.

Keuken:

  • Laat de (warmwater)kraan niet langer of harder lopen dan nodig is.
  • Gebruik de waterkoker in plaats van een pan op het gas te zetten om zo het water te koken.

Apparatuur:

  • Koelkast/vriezer: zorg er in het geval van een vriezer voor dat het ijs uit de vriezer verwijderd is. Elke 2 millimeter ijs zorgt namelijk voor een stijging van het energieverbruik van ongeveer 10%. Sluit uw koelkast of vriezer niet meer goed? Laat dit dan repareren. Is deze helemaal kapot? Ga dan voor een energiezuinigere koelkast of vriezer.
  • Vaatwasser: zet deze op eco-stand en zorg ervoor dat u de vaatwasser pas aan zet als deze goed gevuld is. Voorspoelen is niet nodig, de restjes die er nog aan zitten kunnen in de GFT-bak. Zo raakt de filter minder snel verstopt. Controleer het filter daarnaast regelmatig. Als een pan erg aangekoekt is, kunt u die laten weken in koud water. Heeft u niet veel afwas? Dan kunt u overwegen om met de hand te wassen, dit is een stuk goedkoper en milieuzuiniger. Dit kan 2 tot 3 keer zoveel energie schelen. Let er wel op dat u de kraan niet constant laat lopen. Gebruik bijvoorbeeld een teiltje of vul de gootsteen en gebruik koud water in een teiltje om de afwas vooraf af te spoelen (alleen als het heel erg vies is, kan warm water handiger zijn). In het geval van een close-in boiler is het niet zuiniger om met de hand af te wassen.
  • Oven: heeft u een nieuwe oven nodig? Bedenk dan waar u hem voor wilt gebruiken en dat deze niet te groot is. Hoe groter de oven, hoe meer energie er wordt gebruikt. Als u ovens wilt vergelijken, kijk dan naar het stroomverbruik per keer. Kies ook een oven met hetelucht-functie, deze is circa 15% zuiniger dan een elektrische oven doordat er met een lagere temperatuur hetzelfde resultaat wordt bereikt. Ook zijn ze sneller en verdelen ze de warmte beter waardoor u er meerdere gerechten tegelijk in kunt zetten (of vlak na elkaar als de oven nog warm is). U kunt ook voor een combimagnetron kiezen met heteluchtfunctie. De oven voorverwarmen is meestal niet nodig door de baktijd iets te verlengen. Zo hoeft u de deur van de hete oven niet te openen en ontsnapt er geen warme lucht. Zet de oven wat eerder uit dan wanneer u het gerecht eruit haalt. De oven blijft nog een tijdje warm en zo kan het gerecht nog even nagaren. Haal de bakplaat weg als die niet nodig is. Dit belemmert namelijk de luchtstroming.
  • Magnetron: een combimagnetron met heteluchtfunctie is ideaal als u de ovenfunctie niet zo vaak gaat gebruiken. Heeft u al een oven en gaat u de magnetron alleen gebruiken om maaltijden op te warmen en te ontdooien? Kies dan voor een magnetron. Roer het gerecht tijdens het opwarmen of ontdooien een paar keer door en ontdooi het op een laag vermogen. Heeft u een oudere magnetron met een klokje erop? Dan kunt u ervoor kiezen de stekker eruit te trekken als u hem niet gebruikt of een schakelaar te gebruiken. Dit kan 25 tot 40% aan stroom schelen.
  • Wasmachine: was uw was op 30 graden. Daarmee wordt de was meestal ook goed schoon. Zorg dat de trommel grotendeels gevuld is.
  • Droger: denk goed na of u een droger echt nodig heeft. Een droger kost namelijk best veel energie en u kan ook makkelijk de was ophangen. Wilt u toch een droger of bent u toe aan een nieuwe? Neem dan een warmtepompdroger. U kunt er ook voor kiezen om de was deels op te hangen (bijvoorbeeld in de zomer) en deels in de droger te doen.
  • Stand-by modus: zorg ervoor dat u de TV altijd helemaal uit zet in plaats van dat de TV op stand-by staat. Dit scheelt per jaar namelijk al snel € 100 omdat een TV altijd wat stroom verbruikt als deze niet in werking is (ook wel sluipverbruik genoemd). Hetzelfde geldt voor de computer, mobiele telefoon, babyboon, koffiezetapparaat en een elektrische tandenborstel. Bovendien is dit ook veiliger in verband met brandgevaar. Heeft u meerdere apparaten bij elkaar staan? Doe deze dan in een stekkerdoos en schakel de stekkerdoos uit als alle apparaten uit mogen. Sommige apparaten staan altijd op stand by, zoals een cv-ketel en een elektrische deurbel. Die moeten uiteraard aan blijven staan. Sluipverbruik is overigens een stuk hoger bij oudere apparaten. Dat komt omdat nieuwere apparaten een niet hoger sluipverbruik mogen hebben dan wat de EU heeft vastgesteld.
  • Mobiele telefoon: hiervoor geldt dat u het beste zo lang mogelijk met uw telefoon kan doen. Ga voor een Sim-only abonnement. Dit scheelt qua kosten ten opzichte van een abonnement met telefoon. Zorg ervoor dat u de mobiel oplaadt, voordat hij helemaal leeg is. Zo gaat de batterij langer mee. Algehele ontlading is namelijk erg slecht voor de batterij. Dit geldt ook als de telefoon op een warme plek (bijvoorbeeld in de zon) ligt of vaak langer aan de lader ligt terwijl deze al 100% is opgeladen. Als er iets kapot is aan de telefoon, kijk dan eerst of deze gerepareerd kan worden. Kies verder voor energiezuinige instellingen, zoals een lagere helderheid van het beeldscherm (zet hem daarbij op automatisch) en zet de automatische synchronisatie uit. Pas ook de snelheid aan waarmee de telefoon uit gaat als deze niet gebruikt wordt, ook dit scheelt batterij. U kunt in het geval van een Android of Windows telefoon vaak ook voor een energiezuinige stand kiezen op de telefoon. Dit staat dan onder Instellingen. Wilt u toch een andere telefoon? Verkoop de oude dan tweedehands als de telefoon nog goed is. Is de telefoon niet meer te repareren? Kijk dan waar u uw oude telefoon kan inleveren op www.wecycle.nl of lever het in bij de ROVA (ook in het geval van andere kapotte apparaten). Zo kunnen waardevolle grondstoffen hergebruikt worden. Een losse batterij van de telefoon mag in de inleverbak voor batterijen.
  • Energielabel: de meeste apparaten en lampen hebben tegenwoordig een energielabel. Kies bij voorkeur altijd voor een energielabel van A en voorkom dat u apparaten koopt met een donkerrood label. Deze zijn namelijk het minst energiezuinig. Het kost misschien wat meer in de aanschaf, maar u haalt het er snel weer uit met het lagere stroom­verbruik.

Badkamer / toilet:

  • Douche korter of minder vaak dan u gewend bent. Dit kan al snel veel geld schelen. U kunt er bijvoorbeeld voor kiezen minder vaak uw haar te wassen. Daardoor wordt het geleidelijk aan minder snel vet. Ook kunt u ervoor kiezen om bijvoorbeeld om de dag te douchen in plaats van elke dag.  
  • U kunt ook een douchetimer aanschaffen. Zo kunt u zien hoe lang u doucht. U kunt met eventuele kinderen afspreken dat ze niet langer dan een bepaald aantal minuten mogen douchen. U kunt bijvoorbeeld ook een liedje afspelen die 5 minuten duurt of een timer zetten.
  • Koop een waterbesparende douchekop. Een gemiddeld huishouden bespaart met een waterbesparende douchekop jaarlijks zo’n 7500 liter warm water en bijna 44 m3 gas.
  • De meeste toiletten zijn voorzien van een waterbespaar-knop. Er zit of een knop op waarmee u het doorspoelen eerder kunt stoppen of twee knoppen, waarvan één voor een kleine en één voor een grote boodschap.
  • Een leuk weetje is dat een liter warm water 70 keer zo veel energie kost dan een liter koud water.
  • De gemiddelde douchetijd is 9 minuten. Als een gemiddeld huishouden dit vermindert naar 5 minuten, dan wordt er op jaarbasis circa 15.000 liter warm water en 60 m3 gas bespaard. Een gemiddeld huishouden kan van dat gas 1,5 jaar koken.

Slaapkamer:

  • Heeft u het te koud tijdens het slapen, leg dan een extra deken over het bed of maak gebruik van een kruik of elektrische deken.

Tuin:

  • Een betegelde tuin is altijd warmer dan een tuin met lekker veel groen. Vervang daarom de tegels voor (vaste) planten en u zult merken dat de tuin (en het huis in het geval van een geveltuin of een grote boom) veel koeler aan voelt. Ook loopt zo het regenwater veel beter weg. Zet daarbij de planten die goed tegen droogte kunnen op een zonnige plek en de planten die minder goed tegen droogte kunnen op een schaduwrijke plek. Zo hoeft u minder water te geven aan de planten. Ook is het beter om niet te vaak de planten water te geven, bijvoorbeeld 1 keer per week. Zo groeien er langere wortels die op zoek gaan naar water dieper in de bodem (dit geldt niet voor planten in potten). Ook ‘leren’ planten zo beter tegen de droogte te kunnen. U kunt ook bodembedekkers laten groeien (onder grote bomen die veel vocht aan de bodem onttrekken) of wat boomschors strooien zodat het water minder snel verdampt. Bijkomend voordeel is dat boomschors ook onkruid tegen gaat. Let op: boomschors moet wel weer weggehaald worden als u de woning heeft opgezegd.
  • Als u water geeft, doe dit dan bij voorkeur ’s ochtends of ’s avonds. Niet overdag, omdat het water dan sneller verdampt.
  • U kunt ervoor kiezen om een regenton aan te schaffen en deze op de regenpijp aan te sluiten. Hiermee kunt u de (binnen- en) buitenplanten op droge dagen makkelijk water geven in plaats van kraanwater te gebruiken. Het beste is om de regenton op een verhoging te zetten, zodat u er een emmer of gieter onder kan zetten. Let er wel op dat als u de woning verlaat en deze aanpassing niet wordt overgenomen, u een nieuwe regenpijp moet laten plaatsen. Ook moet u ervoor zorgen dat de regenton in de winter leeg is en blijft, zodat deze niet kapot kan vriezen.
  • Laat de tuinslang niet vol in de zon liggen om legionella te voorkomen. Voor de winter geldt dat u de tuinslang beter binnen kunt leggen om bevriezing van de tuinslang te voorkomen. Sluit ook het water naar de buitenkraan af, zodat de kraan niet kapot vriest.

Afval:

  • Iets wat misschien niet gelijk bij u op komt om energie en geld mee te besparen is het scheiden van afval. Dit merkt u normaliter niet zo snel in de portemonnee maar per 1 januari 2023 gaat dit in de gemeente Zwolle veranderen. U betaalt dan vooraf een vast deel voor het afval wat te scheiden valt (papier, PMD, GFT en glas) en een variabel deel voor het restafval. U betaalt het restafval per zak wat u weg gooit. Als het voorschot niet voldoende blijkt, moet u aan het einde van het jaar hiervoor bijbetalen. Dit kost € 1,70 per zak. Probeer dan ook zo veel mogelijk uw afval te scheiden en het restafval pas weg te gooien als de zak vol is. Hiermee kunt u veel geld besparen en hoeft er minder restafval verbrand te worden. Er zijn uitzonderingen voor luiers, incontinentiemateriaal en mensen die zwerfafval rapen. Weet u niet welk afval waar in moet? Kijk dan op www.afvalscheidingswijzer.nl.

Eten:

  • U kunt op veel manieren geld besparen op uw eten. Zo kunt u ervoor kiezen om eten in de aanbieding te kopen, afgeprijsde artikelen te kopen die bijna over datum zijn maar nog goed te eten zijn of bij goedkopere winkels uw eten te kopen zoals de Aldi en de Lidl. Er zijn ook verschillende apps die voedselverspilling tegengaan zoals de Too Good To Go app of de app van de Albert Heijn: Overblijvers. Dit scheelt niet alleen geld maar ook een hoop eten wat anders weggegooid zou worden.
  • De mensen die minder ruim bij kas zitten, kunnen terecht bij de Voedselbank.
  • Maak met restjes groentes eens een lekkere pasta, rijstgerecht of soep, zo hoeft u het niet weg te gooien wat weer geld bespaart en beter is voor het milieu.

Tweedehands spullen / spullen delen:

  • Ook op kleding kunt u veel geld besparen. Zo kunt u bijvoorbeeld ervoor kiezen om minder kleding te kopen en alleen te kijken naar wat u echt nodig heeft. Ook kunt u ervoor kiezen om tweedehands kleding te (ver)kopen via sites zoals Marktplaats, Vinted en United Wardrobe, bij een kringloop of een tweedehands kledingzaak zoals Appel & Ei. Dit scheelt ook geld.
  • Gooi meubels, huishoudelijke apparatuur en voorwerpen niet weg als deze nog goed zijn, maar breng deze naar een kringloop of biedt deze (gratis) aan op Marktplaats of een ander platform. U maakt hierdoor een ander er blij mee en houdt er mogelijk zelf ook nog wat aan over.
  • Er zijn tegenwoordig ook apps waarmee u spullen kunt (uit)lenen, zoals Peerby. Zo hoeft u niet iets aan te schaffen wat u misschien maar één keer gebruikt en dit is vaak goedkoper dan het te huren via een bedrijf.