Woningruil

Woningruil is het ruilen van een woning tussen twee of meer huurders. U heeft toestemming van ons en de andere verhuurder nodig.

Veel gevraagd over Woningruil

Ik heb met iemand van woning geruild. Hoe lang moet ik mijn geruilde woning huren?

Algemeen

U heeft een huurovereenkomst voor minimaal 1 jaar. Na 1 jaar kunt u de huur opzeggen.

Ik wil met iemand ruilen van woning. Hoe regel ik dat?

Algemeen

Controleert u de voorwaarden voor woningruil? Wilt u daarna een aanvraag voorwoningruil doen? Belt u ons via (038) 45 67 222. We bespreken dan de situatie en berekenen de huurprijs die van toepassing is. Als uit het gesprek komt dat de aanvraag gestart kan worden, sturen wij u een formulier toe. Houdt u er rekening mee dat een aanvraag enkele maanden kan duren. Ruil niet voor u van beide partijen toestemming heeft!

Kan ik met iemand ruilen van woning?

Algemeen

Wilt u graag van woning ruilen? Zoek dan zelf een andere huurder die met u van woning wil ruilen. Wij doen dit niet voor u. U en degene met wie u ruilt moeten voldoen aan de eisen die gemeente(s) en verhuurders stellen. Houd er rekening mee dat de huurprijs van de woning wijzigt bij een woningruil. Informeer naar de hoogte van de huur door ons te bellen via (038) 45 67 222.

Wat gebeurt er met de huurprijs bij woningruil?

Algemeen

Bij woningruil passen wij de huur van de woning aan. De huurprijs voor de nieuwe huurder kan dus anders zijn dan de huur die u betaalt.

Wat zijn de voorwaarden voor woningruil?

Algemeen

Na het vinden van een geschikte ruilpartner, moet u toestemming aan ons vragen. De voorwaarden zijn:

  • U moet een zwaarwichtig belang hebben om te ruilen.
  • Beide partijen mogen geen huurachterstand of andere vorderingen (bijv. mutatiekosten, servicekosten) hebben open staan.
  • Beide woningen moeten zelfstandige woningen zijn.
  • De ruilkandidaat moet aan de inkomensvoorwaarden voldoen.

Op de Woningzoeker vindt u die voorwaarden. Als de woning bedoeld is voor een bepaalde doelgroep, dan moet de ruilkandidaat aan die voorwaarden voldoen. Een voorbeeld hiervan is een seniorenwoning of woonwagen/standplaats. Als een woning na een verhuizing verkocht of gesloopt wordt, kunt u niet ruilen. U gaat beide de huurovereenkomst aan voor minimaal een jaar. Beide verhuurders moeten vooraf toestemming geven voor de woningruil.