Kwazt! Samen werken aan bestaanszekerheid

Kwaliteit, Werken/Wonen, Aandacht , Zwolle, Talent


De bestaande samenwerking met Uw onderhoudspartner Lenferink (onderdeel van SMAAK) bracht Openbaar Belang samen met de gemeente Zwolle op het idee om voor jongeren een leer-werkplek te realiseren. Lenferink zorgt voor de werkplek, de corporatie regelt een passende woning, het sociaal wijkteam levert ondersteuning. Zo bieden ze samen twee jongeren een mooie kans op werk en huisvesting!

Solide basis
‘Het is lastig voor jongeren die extra ondersteuning nodig hebben, om hun weg te vinden in de maatschappij. Als onderhoudsbedrijf kunnen we een solide basis bieden, zodat ze hun eigen inkomen gaan verdienen. Door te werken en tegelijkertijd het schildersvak te leren, lever je een waardevolle bijdrage’, zo vertelt Jens Egbertsen, leerlingbegeleider bij Lenferink. Dit totaalpakket van werk, wonen en begeleiding moet de kans aanzienlijk vergroten dat de jongeren hun draai weer gaan vinden in het leven of maatschappij.

Bouwen aan toekomst
Openbaar Belang zoekt voor deze jongeren een geschikte woning (passend in grootte en huurprijs). De corporatie richt zich de komende jaren vooral op starters, dus dit project sluit hier perfect op aan. Het biedt jongeren een vorm van stabiliteit en ze kunnen bouwen aan hun toekomst.
Wethouder Dorrit de Jong (Wonen en Wmo) is enthousiast. “Kwazt! laat prachtig zien hoe je met creatief denken samen jongeren écht op weg kunt helpen. Jongeren krijgen een leerwerkplek met toekomst en een woning. En straks kunnen zij als schilder weer helpen bij de woningbouwopgave. Een win-win-win-situatie.”

Enthousiaste jongeren
Het Sociaal Wijkteam heeft inmiddels twee jongeren geselecteerd die schilder willen worden. De komende weken worden zij voorbereid op het leer-werktraject met meeloopdagen. De winterscholing bij de schildersvakopleiding Zwolle is ondertussen afgerond.
Tijdens één van de meeloopdagen zien we twee enthousiaste toekomstige schilders. ‘Ik heb het heel erg naar mijn zin en leer hier erg veel van Jens en van de groep.’ En zijn collega vult dit nog aan. ‘Ik had eerst helemaal geen ritme op de dag. Maar dat is snel veranderd en daar ben je ook zo aan gewend’.

Extra ondersteuning
De jongeren volgen nu het zij-instroomtraject bij Lenferink. Met dit traject leren ze de basis om in september te kunnen starten met de BBL-opleiding, niveau 2. Zowel Lenferink als het Sociaal Wijkteam zorgen voor passende aanvullende ondersteuning aan de jongeren.