Voorwoord

Het begint met wonen

Met persoonlijke aandacht het verschil maken voor onze huurders en woningzoekenden. Dat is waar Openbaar Belang voor staat, met de overtuiging om de volkshuisvesting in Zwolle te verbeteren. In de maatschappelijke betekenis die Openbaar Belang biedt, ligt het bestaansrecht als zelfstandige stichting.

In 2018 is een nieuwe strategische koers ingezet. Hiermee werd positionering en de toegevoegde waarde van Openbaar Belang als zelfstandige woningcorporatie in Zwolle helder. ‘Het begint met wonen’ is onze leidraad en we kunnen inmiddels stellen, dat Openbaar Belang hiermee de afgelopen periode de goede weg is ingeslagen.

Met de herijking van de strategie in 2022 specialiseert Openbaar Belang zich de komende jaren nog verder in de verbinding tussen haar woningen en complexen én de huurders of woningzoekenden die het echt nodig hebben. We geloven in de kracht van gemengde huurdersgroepen, wooncomplexen en buurten. Daarbij richten wij ons op de flanken van de woningmarkt. Hierbij hebben we vooral oog voor de starter en woningzoekende voor wie het er echt toe doet: ‘het begint met wonen’.

Uitdagende tijden

We staan voor grote uitdagingen in een maatschappij die volop in beweging is. Waarbij externe ontwikkelingen grote impact hebben op het (sociaal) wonen in Zwolle en op onze organisatie.

Om de opgaven te realiseren blijven we inzetten op de driehoek beschikbaarheid, betaalbaarheid en kwaliteit. We doen grote investeringen om de woningvoorraad te verduurzamen, zodat we het uiteindelijke doel CO2-neutraal in 2050 en de doelstellingen benoemd in de Nationale Prestatieafspraken behalen, zoals 60% CO2-reductie in 2030. Daarnaast staat de betaalbaarheid onder druk. We zetten ons beleid voort om een deel van de inkomsten uit de huurverhoging gericht in te zetten op betaalbaarheidsmaatregelen voor die huurders die het echt nodig hebben. Daarnaast komt er landelijk beleid: op korte termijn de eenmalige huurverlaging voor minima en middellange termijn de hervorming van de huurtoeslag. Met deze ondernemingsstrategie geven we verder prioriteit aan de beschikbaarheid van woningen. De vraag naar woningen is groot en het aanbod is klein. Ook hebben we te maken met grote verschillen tussen huishoudens. Dat uit zich door en groeiende tweedeling tussen mensen die over een eigen woonruimte beschikken en zij die proberen toe te treden tot de woningmarkt. Door de krapte op de woningmarkt staan bepaalde groepen extra onder druk. Starters, spoedzoekers, jonge kwetsbare groepen vinden moeilijk een betaalbare woning. Dit geldt ook voor de lage middeninkomens die momenteel, net overal buiten dreigen te vallen.

Samen werken

Onze manier van werken is gericht op samenwerking in de diverse ketens waarin wij actief zijn. Daarom hebben we deze herijking ook samen met onze partners gedaan. Met hen hebben we persoonlijke gesprekken gevoerd over de strategie van Openbaar Belang en de opgaven voor de toekomst. Deze waardevolle input hebben we gebruikt voor de aanscherping van onze ambities voor de komende periode.

We maken de keuze voor een richting waarmee we van betekenis kunnen zijn en waarbij we dicht bij onszelf blijven. We gaan uit van ‘de kracht van Openbaar Belang’.

Sjoerd Quint
Directeur-bestuurder

September 2022

 

Terug naar het overzicht